În caz de accident auto…

Știi de ce este obligatorie asigurarea auto RCA dar trebuie să mai știi ce ai de făcut în cazul unui eveniment rutier neplăcut.

Trebuie să te prezinți la Poliție sau să suni imediat la numărul unic de urgență 112 atunci când în accident sunt implicate mai mult de două autovehicule și/sau dacă în urma producerii evenimentului au rezultat vătămări corporale sau pagube materiale considerabile.

Este foarte important să notezi detalii despre locul și cauzele accidentului deoarece în acest fel vei avea cât mai multe informații care te vor ajuta ulterior la stabilirea daunei.

Notează:

– Locul, data, ora și detaliile relevante (strada și numărul, dacă evenimentul a avut loc în localitate sau Km bornei de pe șosea – în cazul în care accidentul s-a petrecut în afara localității);
– Numerele de înmatriculare ale mașinilor implicate în accident;
– Numele șoferilor implicați în accident precum și numele martorilor;
– Poți poza sau filma detalii relevante despre eveniment;
– Seria și numărul asigurării auto RCA sau Cartea Verde (daca celălalt vehicul este înmatriculat în străinătate) emise pentru vehiculul implicat în accident;
– În cazul în care sunt mai mulți șoferi implicați și aceștia părăsesc locul faptei sau refuză să se prezinte la Poliție sau Asigurator în vederea declarării evenimentului reține cât mai multe informații despre mașina lor (tip, marcă, număr) precum și despre persoanele care îi insoțesc. În funcție de situație nu uita să apelezi numărul unic de urgență 112!
– După producerea accidentului, în funcție de gravitatea cazului, trebuie să dai o declarație la Asigurator, completând formularul de constatare amiabilă de accident sau la Poliție în legătură cu evenimentul produs.

Conducătorii de vehicule implicați în accidente ușoare (fără vătămări corporale sau daune materiale considerabile) au posibilitatea unei proceduri alternative de constatare a daunelor suferite, fără a mai fi nevoiți să apeleze la constatarea făcută de reprezentanții Poliției Rutiere folosind Formularul de Constatare amiabilă de accident.

Pentru accidente petrecute pe teritoriul României poți recurge la Constatarea amiabilă indiferent de locul producerii accidentului: drumuri publice, drumuri închise circulației publice, etc. doar dacă în accident au fost implicate doar 2 (două) autovehicule și dacă din accident au rezultat doar pagube la cele două autovehicule.

Această procedură este opțională și oferă conducătorilor auto posibilitatea de a completa împreună și de a depune, ulterior, la companiile de asigurări, un formular tipizat: Formularul de Constatare amiabilă.

Iți amintim că în cazul completării Formularului de constatare amiabilă acest lucru nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor auto, ci un cumul de evenimente și fapte ce vor contribui la soluționarea dosarului de daună, formularul permițând asiguratorului să stabilească vinovăția conducătorilor auto implicați în accident precum și pagubele produse.

Companiile de asigurări, de obicei, îți dau posibilitatea alegerii modului în care vrei să-ți repari mașina. Totuși e foarte important să întrebi asiguratorul înainte de a alege metoda de reparație preferată! Totodata trebuie să beneficiezi și de un vehicul similar la schimb pe durata reparației.

Documentele necesare când te prezinți la Poliția Rutieră pentru declararea evenimentului în vederea obținerii unui proces verbal și a autorizației de reparație:

Permisul de conducere;
Cartea de identitate;
Copie după asigurarea auto RCA a celuilalt vehicul implicat (dacă e posibil) sau informațiile referitoare la seria, numărul și emitentul acesteia, notate de tine;
Asigurarea auto RCA pentru vehiculul tău;
Certificatul de înmatriculare a autovehiculului (talonul mașinii);
Documentele de transport, conform legilor în vigoare (dacă e cazul);
În cazul furtului mai este nevoie și de toate cheile de contact și de toate telecomenzile mașinii.

Documente necesare când te prezinți la asiguratorul unde ai încheiat polița de asigurare auto RCA, în vederea avizării unui accident și obținerii unei autorizații de reparație:

Formularul de Constatare amiabila completat de ambii conducători auto (după caz, documentele eliberate de Poliție, Pompieri sau alte instituții care atestă producerea evenimentului);
Permisul de conducere al șoferului implicat în accident;
Cartea de identitate a persoanei care avizează dauna;
Procura notarială de la proprietarul persoană fizică, în cazul în care vehiculul nu-ți aparține sau împuternicire/delegație de la proprietarul persoană juridică;
Asigurarea auto RCA valabilă la data evenimentului de la celălalt conducator auto sau, după caz, polița de asigurare RCA auto pentru autovehiculul tău;
Certificatul de înmatriculare a autovehiculului (talonul mașinii).